top of page

POPÜLER YAZILAR

Film Listesi: Modern Paranormal Korku Filmleri

Kış kış cinler kış kış, yallah cinler yallah.


Selamlar. Bir önceki yazımda yarı kişisel görüşlerime, yarı da alışılmış tavırları göz önüne alarak korku filmlerini kategorize etmiştim. Bir süre sosyal medya hesabımdan insanları korku filmlerine ısındırmak ve ilgilendikleri kategorilere düzgün bir giriş yapmalarını sağlamak için bahsettiğim tür ayrımlarına göre film listeleri hazırladım. Daha temiz bir arşiv olması adına bu listeleri toplu bir şekilde buraya kopyalamanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Listeyi okurken önerilerimin izlediğim filmler ile sabit olduğunu, olabildiğince "temel oturtma" amaçlı olduğunu ve aşama ilerledikçe önceki örneklere nazaran alt türe biraz daha "alışmak" gerektiğini dikkate alarak takip etmenizi tavsiye ederim. Yine de keyfinize göre. Sonra ne desek suç oluyor. Amme hizmeti yapıyorum işte.

Önsöz


Listelerdeki "modern" kelimesini yanlış kullandığımı düşünenler gayet haklı olabilirler, ama zaman, olaylar ve etkiler kesin sınırlar ile bölünemez şeyler olduğunu unutmamak gerek. Psycho (1960), The Shining (1980), Night of the Living Dead (1968), Blair Witch Project (1999) başta olmak üzere birçok yapım farklı kişiler tarafından modern korku filmlerinin ilk örneği olarak sayılıyor. Gerçekten de her biri yapılan tanıma çok uygun. Ancak şu an için hazırladığım listelerde, Scream (1996), "benim" korku filmlerinde "modern" sürece geçiş çizgisi olarak belirlediğim film. Paranormal korku filmlerini ise önceki yazımda gayet özet bir şekilde tanımladık, listeye temelden adım atacaksanız okumanız faydalı olabilir. Listelerdeki puanlar kişisel seyir zevkimin karşılığıdır, hükümsüzdür.

Aşama I: The Conjuring (2013), The Ring (2002), The Others (2001)


The Conjuring, The Ring ve The Others, bu alt türde ortalama ne şekillerde korkutalacağımızı (evet, durduk yere devrilen eşyalar ve böö), ana karakterlerin ne şekilde hareket ettiği ve ortada hiçbir şey yokken "görünmeyenden korkmak" yüzünden tekinsizlik hissini verebilen filmler. The Others ve The Conjuring'in yanında The Ring'in farklı yaptığı, gözünüze farklı gelen her şey ise aslında aynı zamanda Uzak Doğu korku sinemasında nelerin farklı yürüdüğünü gösteriyor. Hatta farkı daha net görebilmek için, yeterince istekliyseniz direkt olarak listedeki Hollywood adaptasyonu yerine 1998 yapımı orjinal Ringu'yu izleyin. Korku filmlerine veya Uzak Doğu filmlerine aşırı önyargılı değilseniz çok daha keyif alacaksınız. Önyargılıysanız da önyargınızı kırmanız için gayet kült bir film. The Conjuring/Korku Seansı (2013): 8/10

The Ring/Halka (2002): 7/10

The Others/Diğerleri (2001): 8/10

Aşama II: It (2017), Veronica (2017), Ju-On: The Grudge (2002)


Giriş aşamasındaki filmlerden sonra, bu aşamada sinemada "demon" konusuna giriyoruz Verónica ile. It ile bir önceki aşamadakinden çok daha agresif, The Grudge ile de çok daha Japon (?) bir güç ile uğraşıyoruz. Bu üçünün davranışlarına 2. aşamada tanık olmamız bundan sonraki korku filmleri için yatırım. Değerlenir.


Bu seviyeyle beraber her türlü habis itin kopuğun vücudumuza tenezzül etmesini içeren filmlere iyice alışmış olmamız lazım çünkü bundan sonrasında girenler girdiği gibi bırakmayacak. Ju-on Garez yerine 2004 yapımı, tabi ki daha kötü olan Amerikan yeniden yapımı da izlenebilir.


It (2017): 10/10

Verónica (2017): 8/10

Ju-on: The Grudge/Ju-on: Garez (2002): 9/10

Aşama III: Evil Dead (2013), The Cabin in the Woods (2011), It Follows (2014)



Sıradaki tavsiyeler: Ormandaki Kulübelere Girmeyin 1, Ormandaki Kulübelere Girmeyin 2 ve It Follows.


Evil Dead için de düşüncem It gibi, bence 1981 çıkışlı orjinalinden daha net bir kulvarda oynayan ve yeni izleyicilere bolca şans tanıyan bir yeniden yapım. Bir de Evil Dead üzerine Cabin in the Woods izlenince harika bir kafa yaşanıyor. Cabin in the Woods o kadar garip bir "ormandaki kulübede sevişen gençler" korku filmi ki, hala böyle bir filmin varlığını kabullenemiyorum ve takdir etmeme rağmen bir türlü kanım ısınamıyor. Yine de kesinlikle şans verin, normalden ne kadar farklı olduğunu ve ne kadar manyak uçuk bir konuya bağlandığını filmin plot twist'i ile göreceksiniz. It Follows'u uzunca inceleyebileceğim bir yazı yazmaya üşenmeyecek olduğu günü iple çekiyorum.


Evil Dead/Kötü Ruh (2013): 8/10

The Cabin in the Woods/Dehşet Kapanı (2011): 6/10

It Follows/Peşimdeki Şeytan (2014): 8/10

Aşama IV: Hereditary (2018), The Devil's Candy (2015), The Witch (2015)


Çeşit çeşit şeytan ve ruhiyi tanıdıktan sonra yeterince tecrübelendik. Üzerine uzun uzun konuşulabilecek, ortamlarda hava atılabilecek filmler için yeterince bilgi sahibiyiz. Öncelikle, The Witch ayrı bir korku filmi boyutu. Kendimi The Witch için yeterli hissetmediğimden beğenemedim galiba. Kafam basmadı muhtemelen.


The Devil's Candy'de tablo gibi sahnelerin arkasında soundtrack olarak Sunn O)), Pantera, Cavalera Conspiracy falan var. Şeytan var, drone müzik var, V kasa kırmızı gitar var, Slayer t-shirt'lü bir ressam ve kızı var. Gayet iyi yani.

Son olarak, listedeki her filmi izleyemeyecekseniz bile, Hereditary'yi izleyin. Hatta listeden tek bir film izleyecekseniz de Hereditary'yi izleyin. Genel olarak film izleyesiniz yoksa bile izleyin.


Bö. Hereditary/Ayin (2018): 9/10

The Devil's Candy (2015): 8/10

The Witch (2015): 7/10

Bu tamamsa sıradakine geçelim yavaştan?


SON YAZILAR

bottom of page